NAZZA

INTERIOR DESIGN IDEAS

Canapeaua si regulile de plasare a mobilierului in living

Living-ul este adeseori incaperea in care petrecem cel mai mult timp. Living-ul este locul unde ne asezam pentru o poveste lunga cu prietenii sau petrecem serile la un film in fata televizorului. Astfel ca el trebuie sa indeplineasca niste functii importante pentru toate familiile, si trebuie sa fie in completa armonie cu starile si activitatile noastre. Dar cum facem mai exact asta? Care este secretul unei amenajari corecte? Ei bine, azi vreau sa iti dezvalui cateva secrete pe care sa le folosesti in amenajarea livingului tau. Mai exact iti voi vorbi despre canapeaua si regulile de plasarea a mobilierului in living.

Care credeti ca este primul lucru pe care il punem pe lista de cumparaturi atunci cand amenajam un living? Ai raspuns cumva: Canapeaua? Sa stii ca ai perfecta dreptate! Aceasta este piesa centrala a oricarui living, si deci primul obiect de mobilier care trebuie pozitionat in incapere. Adeseori este piesa in jurul careia se creeaza povestea livingului tau. Dar hai sa iti spun secretele living-ul perfect:

Functionalitatea este mai importanta decat forma

Cel mai important lucru atunci cand amenajam un living este sa tinem cont de cum va fi folosit spatiul respectiv. Altfel spus degeaba ne place ideea de a avea 2 canapele pozitionate fata in fata, daca activitatea noastra principala din living este privitul la televizor. Pentru ca da, va arata frumos, insa nu va fi functional pentru tine si familia ta. Trebuie sa luam in considerare mereu ce activitati au loc in living si cat spatiu vor ocupa acestea.

 

CANAPEAUA SI REGULILE DE PLASARE A MOBILIERULUI IN LIVING

Identifica punctul de atractie al incaperii

Ca regula generala, canapeaua trebuie sa fie pozitionata inspre centrul de interes al incaperii. Acesta poate fi un televizor, un semineu, o priveliste frumoasa afara, etc. Orientati canapeaua si mobilierul in asa fel incat sa profitati la maxim de ceea ce are casa voastra de oferit si sa se potriveasca activitatilor familiei voastre.

CANAPEAUA SI REGULILE DE PLASARE A MOBILIERULUI IN LIVING

Echilibrul este cheia

Oricand aranjezi mobila intr-o incapere trebuie sa tii cont de faptul ca echilibrul este cheia succesului. Atunci cand prea multe obiecte mari sunt pozitionate pe o singura parte a incaperii, intregul spatiu este dezechilibrat. Cum canapelele tind sa fie cele mai mari obiecte din zona de living, ele necesita obiecte care sa echilibreze spatiul.  Astfel deseori in compozitiile de design vei vedea doua fotolii asezate vizavi de o canapea. Vizual, fotoliile vor echilibra greutatea si dimensiunea canapelei.

Luati în considerare traficul din incapere

Canapele sunt mari, astfel incat acolo unde sunt amplasate pot avea un impact mare asupra circulatiei din camera. Circulatiile sunt foarte importante, trebuie sa ajungi usor dintr-un spatiu in altul. De asemenea ele nu trebuie sa reprezinte un pericol de circulatie. Creeaza o cale clara astfel incat sa poti circula dintr-un capat al camerei in celalalt fara dificultati.

Ca regula generala ai nevoie macar de 60 cm cale de acces intre piesele mari de mobilier. Vorbind despre canapeaua si regulile de plasare a mobilierului in living, aceasta este una dintre cele mai importante lucruri de tinut minte.

Astfel nu vei aglomera livingul cu prea multe piese mari si vei avea un acces facil si aerisit la tot ceea ce ai nevoie. Daca incaperea are o dimensiune mai mica, opteaza pentru piese de mobilier la scara mai mica.

Lasati aerul sa circule

Daca spatiul permite, canapeaua nu ar trebui sa fie lipita de perete. Lasati o distanta de macar 10 cm intre canapea si perete. Poate ca e greu de realizat atunci cand spatiul destinat zonei de living este mic, insa vei vedea ca spatiul va parea mult mai aerisit.

Alegerea Canapelei

Cand alegem canapeaua pentru living trebuie sa tinem cont de toate aspectele ei  – confort, dimensiune, forma, culoare, tesatura, durabilitate, calitate, estetica si modul in care se potriveste cu restul incaperii.

Daca esti in cautarea canapelei ideale, intra pe site-ul www.biano.ro unde poti gasi peste 2.500 de modele, din care una sigur va fi pe gustul tau.

 

biano.ro

Biano.ro

 

Iar daca ai in minte, sau in telefon 🙂 salvata vreo imagine a unei canapele pe care o vrei neaparat, atunci afla ca tot Biano iti vine in ajutor. Ei au lansat de curand functia de Visual Search care te ajuta sa gasesti produsul pe care ti-l doresti direct la ei pe site. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa incarci fotografia cu canapeaua pe site-ul lor la sectiunea Visual SEARCH si ei iti gasesc produsul, sau cel putin un produs asemanator cu cel pe care ti-l doresti.

Uite ai aici un video care iti arata exact cum sa procedezi :).

 

Acum ca ti-am spus secretele principale ale amenajarii livingului, mai vreau sa discutam despre cateva reguli si distante care te vor ajuta in pozitionarea canapelei in raport cu celelalte obiecte de mobilier din living. Respectand aceste cateva reguli, vei obtine o incapere armonioasa estetic si vizual:

⇒ Regula Generala

Lasati macar 60 cm cale de acces intre canapea si alte piesele mari de mobilier.

⇒ Scaunele la masa

Asigurati-va ca aveti macar 10-25cm distanta intre scaune la masa de dining

Este o regula de bun simt si confort pentru cei care iau masa. Evitati astfel, mai ales atunci cand aveti musafiri, ca acestia sa isi simta spatiul personal invadat, si de cealalta parte nici nu lasati distante atat de mari intre scaune incat sa ajungeti sa strigati unii la ceilalti ca sa va auziti.

⇒ Canapea

Lasati o distanta de macar 10 cm intre canapea si perete.

⇒ Masuta de cafea

Masuta de cafea ar trebui sa fie cel putin jumatate din lungimea canapelei. Astfel cele 2 piese vor arata bine si vor parea ca apartin impreuna.

Deasemenea masuta de cafea trebuie sa fie cu 10 cm mai scunda sau mai inalta decat sezutul canapelei. Astfel bauturile, gustarile, etc vor fi la indemana ta. Nu va trebui nici sa te ridici de pe canapea nici sa te apleci prea mult pentru a-ti lua cafeaua.

Iar daca vorbim despre distanta ideala dintre masuta de cafea si canapea, aceasta trebuie sa fie undeva la 40-45cm pentru a asigura o circulatie buna intre ele.

⇒ Covorul

Covorul din living trebuie sa fie suficient de mare pentru ca, cel putin picioarele din fata ale canapelei sa fie pozitionate deasupra lui (si toate scaunele/fotoliile daca este cazul). Nu va arata bine un covor mic in mijlocul incaperii si mobila sa il inconjoare. La polul opus nici un covor mare dintr-un perete in celalalt nu va arata bine. Daca imi asculti sfatul vei observa ca spatiul va fi frumos zonificat si va parea aerisit si mare.

 

⇒ Masuta Laterala

Masuta laterala nu trebuie sa arate prea mare pentru canapeaua pe care o insoteste. Ca regula ea nu ar trebui sa depaseasca adancimea canapelei.

Deasemenea ea se pozitioneaza langa canapea la o distanta suficient de apropiata incat sa ajungi cu usurinta la cartea, revista, paharul cu apa, etc.

Canapeaua si regulile de plasare a mobilierului in living

⇒ Fotoliile

In functie de cat de mare este living-ul, poate vei dori sa incadrezi in decor si niste fotolii. Daca folosesti 2 fotolii, atunci trebuie sa stii ca distanta ideala intre ele este undeva la 100cm. Asta pentru a putea pozitiona intre ele o masuta micuta.

Daca spatiul este prea mic poti sa nu utilizezi masuta, si atunci poti pozitiona fotoliile unul langa celalalt.

Deasemenea este important ca atunci cand in living avem si fotolii si canapea, acestea sa aiba aceeasi inaltime a sezutului. Astfel toata lumea va sta la acelasi nivel si incaperea va arata mult mai bine vizual

⇒ Televizorul

Gatul tau iti va multumi daca vei pozitiona televizorul la o inaltime ideala pentru el. Astfel ca regula generala, este bine ca centrul ecranului sa fie pozitionat la o inaltime de  75 cm deasupra celui mai jos loc de sezut din incapere.

Iar distanta dintre televizor si canapea ar trebui sa fie dictata de raportul de 1/3 dintre diagonala si distanta. Spre exemplu daca ai un televizor cu diagonala de 100cm atunci distanta dintre canapea si televizor ar trebui sa fie undeva la 3 metri.

 

Sper ca am facut putina lumina in stufosul topic al amenajarii livingului 🙂 si ai aflat toate raspunsurile referitoare la canapeaua si regulile de plasare a mobilierului in living. Salveaza articolul pentru cand vei avea nevoie de el si aplica aceste reguli pentru a-ti crea livingul perfect pentru tine.
P.S. Desigur ca aceste reguli pot fi incalcate si livingul sa arate bine in continuare. Priveste-le mai degraba ca pe niste recomandari si ghideaza-te dupa ele in functie de necesitatile spatiului si activitatilor tale.

 

 

 

Sursa foto: Biano.ro, Pinterest

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.