NAZZA

INTERIOR DESIGN IDEAS

Renovarea Apartamentului Nana, Lisabona

 

Baile de marmura si simplitatea mobilierului caracterizeaza renovarea apartamentului Nana, de pe malul apei din Lisabona, Portugalia  renovat de catre RAR Studio.

Apartamentul se afla la primul etaj al unei cladiri construite la jumatatea secolului al 19-lea in Lisabona.  Suprafata pe care aceasta cladire s-a construit a fost initial plina de deseuri provenite in urma cutremurului din 1755.

Suprafata mare si tavanele inalte, lumina naturala din plin, si conservarea unora dintre finisajele si decoratiunile originale au fost caracteristicile pe care proprietarul apartamentului le-a cautat. Totodata acestea definesc cel mai bine caracterul si identitatea acestei case. Astfel ca echipa celor de la RAR Studio a prevazut pentru acest proiect restaurarea, conservarea si imbunatatirea acestor caracteristici. La acestea s-a adaugat si dorinta de a introduce elemente arhitecturale ale Lisabonei din acea perioada, integrandu-le intr-un design contemporan.

 

Renovarea Apartamentului Nana, Lisabona

Renovarea Apartamentului Nana, Lisabona

 

Felul in care este dispus apartamentul si suprafata lui a corespuns in intregime cu nevoile proprietarului si a permis conservarea structurii originale cat si rezolvarea usoara a nevoilor zilelor noastre. Astfel in renovarea apartamentului, s-au putut asigura spatii generoase de depozitare pentru imbracaminte dispuse in 3 incaperi diferite. Aceste camere au fost concepute si gandite astfel incat sa poata ramane permanent deschise si sa interactioneze cu zonele din estul si vestul apartamentului si  sa ofere astfel o relatie vizuala si spatiala intre aceste zone.

 

Renovarea Apartamentului Nana, Lisabona

 

In bucatarie peretii erau inca imbracati in faianta originala cu aspect albastru din secolul al 19-lea, un mare plus in conservarea arhitecturii locale. Acesta a fost pastrata, iar acum formeaza o pereche superba cu robinetele cromate si scaunele albe de sufragerie.

Din pacate unele interventii mai recente asupra apartamentului au venit cu o gresie si niste finisaje ale spatiului de lucru nu tocmai potrivite, astfel ca acestea au fost inlaturate de catre echipa RAR Studio.  Renovarea acestei zone a presupus placarea cu pardoseala noua, mobilier, infrastructuri si echipamente care actioneaza pentru a proteja placile si dulapul superior, care a fost pastrat si restaurat.

Inafara de bucatarie, pardoseala de lemn originala a fost pastrata in tot apartamentul. Desigur aceasta a trecut printr-un proces de restaurare inainte.

 

 

Desi in renovarea apartamentului, dispunerea incaperilor a fost in mare masura pastrata, acest lucru nu a fost posibil si cu baile. Acestea au fost adaptate si renovate complet pentru a crea o baie matrimoniala si o baie de serviciu pentru restul apartamentului.

Ambele au fost reproiectate structural, cu accent pe caracteristicicile construite si finisate in marmura portugheza monocroma si de culoarea piersicii.

 

Din pacate unele interventii mai recente asupra apartamentului au venit cu o gresie si niste finisaje ale spatiului de lucru nu tocmai potrivite, astfel ca acestea au fost inlaturate de catre echipa RAR Studio.  Renovarea acestei zone a presupus placarea cu pardoseala noua, mobilier, infrastructuri si echipamente care actioneaza pentru a proteja placile si dulapul superior, care a fost pastrat si restaurat. Inafara de bucatarie, pardoseala de lemn originala a fost pastrata in tot apartamentul. Desigur aceasta a trecut printr-un proces de restaurare inainte.

Renovarea Apartamentului Nana, Lisabona

 

De asemenea au fost schimbate in intregime infrastructura de electricitate, iluminat si incalzire . Ramele pentru ferestre s-au pastrat pe cat a fost posibil si au fost restaurate. Noile solutii au fost integrate fara a pune in pericol vechiul formand astfel un tot unitar.

 

Renovarea unui apartament vechi, cu istorie, reprezinta o mare responsabilitate. Responsabilitatea de incerca sa pastram viu caracterul locuintei, de a-i pune in valoare arhitectura pe cat de mult este posibil si de a o integra in valorile zilelor noastre. Nu este un lucru usor de realizat, dar cred ca macar atat datoram acestor cladiri minunate.

 

RAR STUDIO

Architectura: Rita Aguiar Rodrigues
Contractor: RVI – Recuperação e Valorização de Imóveis, Lda.
Photography: Fernando Guerra | FG+SG

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.