Cum ar arata planeta noastra daca nu ar fi colorata? Ai putea percepe viata noastra fara culori? Cum ar fi daca nu ar exista culorile in tot ceea ce ne inconjoara? V-ati gandit vreodata?
Culorile sunt cele care dau viata naturii, obiectelor, chiar si gandurilor. Ele sunt cele care ne influenteaza emotiile, senzatiile si comportamentul, evocand diferite stari de spirit. Orice designer bun va poate spune despre culoare, ca ea are puterea. Culorile pot fi folosite pentru a spune povestea unei case, sau chiar pot schimba modul in care se simte cineva intr-o incapere.
Despre folosirea culorilor in designul interior vreau sa va vorbesc in cele ce urmeaza. Iar pentru a intelege cum sa le folosim, mai intai trebuie sa avem niste notiuni de baza despre ele.
Culori Primare
Care sunt culorile primare? Ei bine, ele sunt: Rosu, Galben si Albastru.
Se numesc primare pentru ca stau la baza tuturor celorlalte culori. Sunt deasemenea cele mai pure, pentru ca ele nu pot rezulta din mixajul altor culori.
Culori secundare
Amestecand 2 culori primare in cantitati egale, vei obtine culorile secundare, astfel:
PORTOCALIU = Rosu + Galben
VERDE = Albastru + Galben
VIOLET = Rosu +Albastru
Culori tertiare
Culorile din aceasta categorie se obtin prin combinarea unei culori primare cu una secundara in diferite proportii. Vor rezulta astfel diferite culori si nuante. De ex:
CORAL = Rosu + Portocaliu
FUCSIA = Rosu + Violet
Acum ca am stabilit care sunt culorile primare, secundare si tertiare, putem sa trecem la o altfel de imparteala a culorilor. Si anume: calde, reci si neutre. Sa iti detaliez putin:
Culori calde
Care sunt culorile calde? Le spunem culori calde celor care exprima energie si confort. Acestea sunt: rosu, galben, portocaliu si tonalitatile lor
Culori reci
Ele sunt responsabile pentru calmul si relaxarea noastra, si sunt: albastru, verde, violet si tonalitatile lor
Culori neutre
Alb, negru, gri si tonalitatile de gri, reprezinta culorile neutre.
Culorile neutre sau Non-culorile, se pot folosi in orice schema cromatica pentru a tempera culorile. Mai sunt folosite si pentru a face o trecere usoara de la o culoare puternica a o alta.
Stiati ca:
- GRIUL este cel care va crea mereu echilibru intre culori?
- Amestecand ROSU + GALBEN + ALBASTRU rezultatul va fi GRI?
- Daca ne uitam o perioada de timp la un patrat rosu, in momentul in care inchidem ochii ne va aparea pe retina un patrat verde? Acest lucru este valabil pentru orice culoare. Mai mult in momentul in care inchidem ochii vom vedea culoarea ei complementara. Faceti un test! Spuneti-mi apoi in comentarii daca este asa sau nu ;).
De ce se intampla asa? Amestecand o culoare cu complementara ei, vom obtine GRI. Ochiul are nevoie sa gaseasca griul pentru a se simti bine, pentru a gasi echilibrul.
Atunci cand lipseste, ochiul il cere în permanenta. Daca nu il gaseste, va produce culoarea complementara. Va incerca astfel sa recreeze griul si sa restabileasca echilibrul.
Am intrat putin in teoria culorilor astazi. In articolul urmator, vom patrunde mai adanc in aceasta teorie si vom descoperi:
- ce intrebari ne punem inainte de a decora casa, pentru a alege culorile potrivite.
- ce scheme de culori exista
Daca esti pregatit pentru urmatoarea parte, fa click aici: Culorile in Designul Interior