NAZZA

INTERIOR DESIGN IDEAS

Colectarea selectiva a deseurilor

De la 01 Iulie 2019 este obligatorie si in Romania colectarea selectiva a deseurilor. Sunt convinsa ca, daca ne propunem cu adevarat, putem intr-un termen foarte scurt sa realizam colectarea selectiva a deseurilor. O singura planeta avem! Haideti sa o protejam cat putem noi de mult!

De ce este atat de importanta colectarea selectiva a deseurilor?
  • Deoarece producerea si depozitarea deseurilor este una din cauzele poluarii. Daca vom colecta selectiv deseurile, ne vom aduce si noi contributia la reducerea poluarii.
  • Se reduce consumul de resurse. In urma colectarii selective, o parte din deseuri vor putea fi reciclate.
  • Pentru productia unui material reciclat se consuma mult mai putina energie.
  • Zonele in care se depoziteaza gunoiul altereaza foarte tare solul. Aceleasi gunoaie au efecte dezastruoase asupra apelor raurilor, marilor si oceanelor. Iar daca gunoaiele se incinereaza, gazele care se produc sunt extrem de toxice pt noi toti.
Ce s-a schimbat de la 01 Iulie 2019?

Containerele obisnuite vor fi inlocuite, conform legii, cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deseuri in parte. Adica vom avea pubele separate pentru:

  1. Sticla
  2. Hartie
  3. Plastic/Metal
  4. Resturi menajere

Punctele de colectare a deseurilor trebuie sa fie dotate de catre firmele de salubritate cu cele 4 pubele de culoare: verde, albastru, galben si negruAcestea vor fi destinate blocurilor de locuinte.

Pentru case (gospodarii individuale), firmele de salubritate vor furniza saci colorati pentru: Sticla, Hartie, Plastic/Metal. Doar Resturile Menajere se vor depozita in pubela speciala, furnizata de operatorul de salubritate.

 

Cum facem colectarea selectiva a deseurilor?

Ei bine, va spuneam mai devreme ca vom avea 4 pubele (respectiv saci pt gospodariile individuale), separate in 4 culori. Fiecare culoare este aferenta unei categorii de deseuri, dupa cum urmeaza:

 

1.Pubela/Sacul Verde pentru Sticla

 

2. Pubela/Sacul Albastru pentru Hartie

 

colectarea selectiva a deseurilor

 

3. Pubela/Sacul Galben pentru Plastic si Metale

 

 

4. Pubela Neagra pentru Resturile Menajere

 

5. Categoriile speciale de deseuri

 

 

Exista cateva categorii de deseuri care au un regim special. Acestea sunt cele provenite din constructii, textile, vegetale, cele voluminoase si deseurile din echipamentele electronice si electrice. Ele se colecteaza dupa cum urmeaza:

Deseuri din Constructii:

Atunci cand construiti sau renovati si ramaneti cu deseuri care trebuie aruncate, nu le aruncati pur si simplu la gunoi! Trebuie sa solicitati operatorului de salubritate sa le ridice, iar ei vor ridica deseurile direct de la adresa dumneavoastra, contra unui cost.

Deseuri Voluminoase:

Deseurile voluminoase cum sunt: mobilierul, saltelele, covoarele si altele asemenea, se ridica de catre operatorul de salubritate in mod GRATUIT si conform unui program stabilit in fiecare oras.

Daca doriti ridicarea acestor deseuri inafara programului stabilit, trebuie sa stiti ca acest lucru este posibil. Trebuie doar sa contactati operatorul de saluritate. Retineti doar ca aceasta operatiune va fi contra cost.

Deseuri de echipamente electrice si electrocasnice:

Aceste deseuri vor fi colectate in mod GRATUIT de catre operatorul de salubritate, conform unui program stabilit.

Deseuri Textile: 

Daca aveti imbracaminte si incaltaminte pe care nu o mai folositi, duceti-o la containerele special amenajate in acest sens. In Cluj-Napoca de exemplu Asociatia Caritas are in fiecare cartier tomberoane in care colecteaza aceste produse.

Donandu-le stiti ca acele produse vor fi donate nevoiasilor. Hainele sau incaltamintea care au un grad de uzura mare vor fi sortate pentru a fi reciclate. Banutii pe care asociatia ii obtine din urma reciclarii sunt apoi folositi in scopuri caritabile.

Deseurile Vegetale:

Acestea sunt deseurile provenite din cositul ierbii, toaletarea copacilor sau tunsul gardului viu. Deseurile vegetale se colecteaza  diferit in cazul blocurilor si al resedintelor individuale, dupa cum urmeaza:

La case: acestea se vor ridica de catre operatorul de salubritate, contra cost, si doar la solicitarea dumneavoastra.

La blocuri: se depoziteaza pe spatiile verzi, in zonele in care accesul cu masina este facil. Tineti cont de faptul ca trebuie sa respectati perioadele de toaletare si sa anuntati in prealabil Serviciul de Spatii Verzi din cadrul Primariei.

Atentie!

Firmele de salubritate care nu vor respecta aceste reguli vor fi amendate. Amendate vor fi si persoanele juridice care nu respecta aceste reglementari.

Vestea buna este ca persoanele care respecta legea vor avea de platit o factura mai mica cu 25%.

Vestea proasta vine pentru cetatenii care nu vor respecta legea, ei risca amenzi cu sume de pana la 2000 de lei. In plus factura lor va creste cu 25%.

 

Puteti sa folositi si voi aceste informatii pentru realiza cu succes colectarea selectiva a deseurilor! Salveaza articolul si citeste-l atunci cand nu stii exact ce ai de facut cu o categorie de deseuri.

 

 

 

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.